title

Luidspreker kabels en netstroom kabels

Luidsprekerkabel
Een ander gebied van de kwaliteitsdicsussie is luidsprekerkabel "kwaliteit". Terwijl sommige luidsprekerkabel marketeers hoorbare verbetering claimen door design of exotische materialen, zeggen sceptici dat een paar meter van de luidsprekerkabel uit de eindversterker aan de aansluitklemmen van de luidsprekers onmogelijk veel invloed kan hebben vanwege de grotere invloed van complexe crossover circuits die in de meeste speakers zitten en met name door het luidsprekerstuurprogramma dat enkele meters zeer dunne kabels bevat. Er is echter weinig discussie over het feit dat de algehele weerstand van de luidsprekerkabel niet te groot mag zijn.
Een geaccepteerde richtlijn is dat de draad impedantie niet meer mag zijn dan 5% van het gehele circuit. Weerstand is het product van lengte en dikte. Daarom vereisen lagere impedantie luidsprekers luidsprekerkabels met een lagere weerstand. Langere kabelstukken moeten zelfs nog dikker zijn. Als aan de 5%-richtlijn is voldaan, geeft dikker draad geen enkele verbetering meer. 
Roger Russell - een voormalige ingenieur en luidspreker ontwerper voor McIntosh Labs - vertelt in zijn essay genaamd Speaker Wire - A History hoe dure luidsprekerkabel merken consumenten verkeerd informeren in hun marketing campagnes. Hij schrijft: "De industrie heeft nu het punt bereikt waarop [draad] weerstand en luisterkwaliteit niet meer het probleem zijn, hoewel luisterkwaliteit claims nog steeds gemaakt worden .... De verkoopstrategie voor deze producten ligt gedeeltelijk in het aanspreken en bereiken van die groep consumenten die op zoek zijn naar producten om anderen mee te imponeren met iets unieks en kostbaars."

Netstroom kabels
Een ander controversieel gebied van audio bekabeling is die van netstroom kabels. Er bestaan producten die claimen dat zij het geluid of beeld verbeteren d.m.v. een korte kabel van duur zuurstofvrij koper of zilver tussen stopcontact en apparatuur.
Er bestaan meer wetenschappelijke argumenten die onderschrijven dat de bouw van RFI (Radio Frequency Interference) filters in de kabels als afscherming tegen EMI (elektromagnetische interferentie) een schonere, ruisvrije overdracht kunnen produceren en dus kunnen zorgen voor een betere geluid of beeld kwaliteit.
Hoewel subjectieve tests dit af en toe hebben bevestigd, is er nog weinig objectief bewijs voor gevonden. Een criticus van de high end netstroom kabel vraagt zich af hoe een kort stuk dure kabel kan leiden tot een verbetering op elektriciteit geleverd door kilometers van standaard elektriciteitstransmissie apparatuur zowel buiten en binnen een huis. Deze paradox in ogenschouw nemend, vraagt hij zich vervolgens af, "hoe kort de gespecialiseerde kabel moet worden gemaakt voordat verschillen niet meer kunnen worden gehoord?"