title

luidsprekerdraad

Luidsprekerdraad wordt gebruikt om de elektrische verbinding tussen luidsprekers en audio versterkers tot stand te brengen. Modern luidsprekerdraad bestaat uit twee of meer elektrische geleiders individueel geïsoleerd door kunststof zoals PVC, PE of Teflon. De twee draden zijn elektrisch identiek, maar worden gemarkeerd (bijvoorbeeld door een richel op de isolatie van een draad, de kleur van een draad, een draad in een draad, enz.) om het identificeren van de juiste polariteit te vergemakkelijken. Sommige historische ontwerpen waren tevens voorzien van een ander paar draden voor de stroomvoorziening van een elektromagneet in de luidspreker. Tenminste één van deze luidsprekerontwerpen wordt nog steeds geproduceerd (in Frankrijk), maareigenlijk zijn alle hedendaagse speakers nu voorzien van permanente magneten.

Het effect van luidsprekerkabels op audiosignalen is een veelbesproken onderwerp in de wereld van audiofielen en high-fidelity. De nauwkeurigheid van de vele reclame claims op dit gebied is ook een kwestie van veel discussie.

Luidsprekerdraad heeft net als elk ander lineair elektrisch onderdeel drie parameters die de prestatie bepalen: weerstand, capaciteit, en inductie. Als een er een perfecte luidspreker draad zou bestaan, zou deze geen weerstand, geen capaciteit en geen inductie hebben. Hoe korter een draad is, des te beter deze perfectie benadert, omdat weerstand vermindert naarmate de lengte daalt in alle geleiders (met uitzondering van supergeleiders).

Weerstand is de eigenschap die de meeste invloed heeft op luidsprekerdraad prestaties. Grote geleiders (kleinere Wire Gauge) hebben minder weerstand, maar meer Skin Effect. Zolang luidsprekerdraad weerstand is beperkt tot minder dan 5% van de impedantie van de spreker, zal de geleider voldoende zijn voor thuisgebruik. Speakerdraden worden geselecteerd op basis van de kwaliteit van de bouw, de prijs, esthetisch doel, en gemak. Gevlochten draad is flexibeler dan massief draad en is geschikt voor mobiele apparatuur.

Voor een draad die zichtbaar zal zijn in plaats word gebruikt in muren, onder vloerbedekking, of achter lijstwerk (zoals in een huis) kan uiterlijk een subjectief voordeel zijn, maar het is niet relevant voor elektrische eigenschappen. Betere zuivering van oxiderende materialen zoals koper zou leiden tot meer consistente geleidende eigenschappen over de gehele lengte van de draad, maar dit is geen thema als het gaat om de effecten op de geluidskwaliteit. Verbeterde omhulsels van luidsprekerdraad kunnen dikker of harder zijn, minder chemisch reactief met de dirigent, of ze maken het minder waarschijnlijk dat draden als een kluwen verward raken, of maakt dat ze gemakkelijker door een groep van andere draden heengetrokken kunnen worden.

Zelfs slechte draadkwaliteit kan niet leiden tot een hoorbare afbraak van geluid. Veel zogenaamd hoorbare verschillen in luidsprekerdraad kunnen worden toegeschreven aan vooringenomenheid van de luisteraar of het placebo-effect. Vooringenomenheid wordt in niet geringe mate versterkt door de uitgekiende marketing van populaire fabrikanten die allerlei claims maken over hun producten, ofwel met geen geldige technische of wetenschappelijke basis, ofwel claims met weinig echte betekenis. Veel fabrikanten die leveren aan audiofielen (evenals fabrikanten in minder dure markten werkzaam zijn) doen onmeetbare, poëtisch klinkende uitspraken over hun luidsprekerdraad. Ter rechtvaardiging van deze claims, noemen velen elektrische eigenschappen, zoals het Skin Effect, karakteristieke impedantie van de kabel, of resonantie, die over het algemeen weinig begrepen worden door de consument. Geen van deze eigenschappen echter heeft een meetbaar effect op audio frequenties, hoewel ze wel allemaal van belang zijn bij radiofrequenties.