title

Weerstand en impedantie

Weerstand
Weerstand is veruit de belangrijkste specificatie van luidsprekerdraad. Luidsprekerdraden met lage weerstand laten meer versterker vermogen door om het centrale deel van de luidspreker van energie te voorzien. Hoe korter de kabel en hoe groter het cross-sectionele gedeelte van de geleider is, hoe lager de weerstand. Afhankelijk van het gehoor van de luisteraar, begint deze weerstand een hoorbaar effect te hebben wanneer de weerstand meer is dan 5% van de impedantie van de speaker.

Impedantie
De impedantie van een luidsprekerdraad houdt rekening met de weerstand van de draad, de weg die de draad moet afleggen (opgerolde draad werkt als een spoel) en de diëlektrische eigenschappen van de lokale isolatoren. De laatste twee factoren bepalen ook de frequentie reactie van de luidsprekerdraad. Hoe lager de impedantie van de luidspreker, hoe meer effect de weerstand van de luidsprekerdraad zal hebben.

Diameter van luidsprekerdraad
Dikkere draden verminderen weerstand. The resistance of 16- gauge or heavier speaker connection cable has no detectable effect in runs of 50 feet (15 meters) or less in standard domestic loudspeaker connections for a typical 8 ohm speaker. [ 3 ] As speaker resistance drops, lower gauge (heavier) wire is needed to prevent degradation to damping factor —a measure of the amplifier's control over the position of the voice coil. De weerstand van 16 - gauge of zwaardere speaker verbindingskabels heeft geen aantoonbaar effect op runs van 15 meter of minder in de standaard luidspreker aansluitingen voor een typische 8 ohm luidspreker. Naar mate de speaker weerstand omlaaggaat, is een lagere gauge draad (zwaardere) nodig om degradatie te voorkomen.

Isolatie dikte of type heeft ook geen hoorbaar effect zolang de isolatie van goede kwaliteit is en niet chemisch reageert met de draad zelf. Slechte kwaliteit van de isolatie leidt incidenteel tot versnelde oxidatie van de koperen geleider waardoor de weerstand in de loop van tijd groter wordt. High-power  audio systemen voor in de auto met 2-ohm luidspreker circuits hebben dikker luidsprekerdraad nodig dan 4 tot 8 ohm home audio toepassingen.

De meeste consumenten toepassingen maken gebruik van twee geleider draad. Er bestaat een richtlijn die zegt dat de weerstand van de luidsprekerdraad niet meer mag bedragen dan 5% van de nominale impedantie van het systeem. De gauge nummers in SWG (Standard Wire Gauge) en AWG (American Wire Gauge) worden lager als de luidsprekerdraad groter wordt. Maatgeving in vierkante millimeters is ook gebruikelijk.