title

Diverse speakers

Monitor luidsprekers
Een kleine luidspreker kan in het voor deel zijn als de ruimte waar de luidspreker staat klein is of als de afstand van luisteraar tot de luidspreker klein is. Een monitor is ook in het voordeel bij een relatief kleine versterker. Het kost een versterker vaak minder energie om een monitor te spelen, dan een grote full range vloerstaander. Daarom is vaak de kwaliteit van stemmen, solo instrumenten, de afbeelding van de ruimte en de timing bij een monitor (met een kleine versterker) van hoger niveau dan bij een vloerstaande luidspreker. Het is wel belangrijk dat de luidspreker op oorhoogte wordt opgesteld en niet te dicht bij de achter- en zijmuur staat. Vaak is plaatsing op een vrij opgestelde luidspreker stand de best klinkende oplossing.

Dynamische luidsprekers
Dynamische- of Conus luidsprekers gebruiken drivers opgebouwd uit een magneet, spreekspoel, conus of dome (woofer, midrange, tweeter). Deze worden gemonteerd in een klankkast. Dit type luidspreker kan de muziek (mits goed versterkt) zeer dynamisch weergeven. Luide passages klinken luid, zachte passages klinken zacht. Goede ontwerpen blinken uit in superieur fasegedrag waardoor er met 2 luidsprekers een natuurgetrouwe soundstage kan ontstaan.

Elektrostatische luidsprekers
Een elektrostatische luidspreker gebruikt een groot geleidend folie dat gespannen is in een elektrostatisch veld. Door de lage massa en het grote oppervlak van het folie kan deze zeer snel bewegen, waardoor dit soort weergevers zeer transparant en oplossend zijn. Een elektrostatische luidspreker is bipolair. Hij speelt naar voren en naar achteren. Dit betekent dat de luidsprekers minimaal ca 50 cm van de achtermuur moeten staan om hinderlijke reflecties te voorkomen. Door de grote folies ontstaat er vergeleken met dynamische luidsprekers een relatief kleine sweetspot (de plek waar goede stereo weergave te ervaren is). Een variant op de fullrange-electrostaat is de hybride luidspreker. Deze combineert de oplossendheid en transparantie van een folieluidspreker met de dynamiek van een dynamische luidspreker. Een bijkomend voordeel is dat het formaat van het folie kleiner wordt, waardoor de luidspreker als geheel kleiner wordt. Om het overgangsgebied tussen de beide systemen zo onhoorbaar mogelijk te maken is een goed ontworpen crossover noodzakelijk.

Magnetostatische luidsprekers
Bij een magnetostatische luidspreker is de signaalkabel op een folie “geplakt”. Het folie is opgehangen in een magnetisch veld. De eigenschappen van dit soort luidsprekers zijn te vergelijken met die van elektrostatische luidsprekers