title

Subwoofers en soundbars

Subwoofers: Een vreemde eend in de bijt, want een subwoofer brengt alleen lage tonen voort en is dus alleen te gebruiken in combinatie met andere boxen. Vaak wordt gezegd dat het niet uitmaakt waar je de subwoofer in een kamer plaatst, maar experts raden aan het tussen de twee frontspeakers te plaatsen.

Subwoofer
Een subwoofer is een luidspreker, speciaal voor lage tonen. Je kunt hem eigenlijk alleen gebruiken in combinatie met andere speakers, omdat hij maar een klein spectrum van de klanken kan weergeven. Subwoofers zijn wel los te koop. Wanneer je er een los van je overige speakers aanschaft, let er dan op dat hij bij de andere luidsprekers past. Een subwoofer van hetzelfde merk aanschaffen is meestal aan te raden.

Soundbar
Het geluid van een platte TV is vaak niet echt goed en om deze reden gaan veel mensen voor het betere geluid van een surround systeem of een stereo systeem. Maar, wat nu als je niet al de lasten wilt hebben van veel kabels en lelijke en soms zelfs grote luidsprekers en wel de lusten van een goed en mooi geluid? Daarvoor is de soundbar in het leven geroepen. Een soundbar is een systeem dat bestaat uit één luidspreker die minimale ruimte inneemt, bijna geen bekabeling nodig heeft en vaak ook nog eens mooi is. Wanneer je deze luidspreker gebruikt kun je makkelijk een beter geluid voor TV programma’s, films en games krijgen.

Soundbars zijn vooral een goede match met flatscreen TV’s (LCD, LED, plasma). Het biedt een veel beter geluid dan de kleine ingebouwde luidsprekers in de TV en het slanke design past vaak perfect bij de stijl van de flatscreen TV’s. Alhoewel een soundbar niet de kwaliteit haalt van een volledig surround systeem maakt de grootte en het gemak de soundbar wel ideaal voor kleinere ruimtes.

Er zijn verschillende soorten soundbars. Zo heb je soundbars die Virtual Surround bieden. Dit houdt in dat de soundbar zelf een surround geluid verzorgd, zonder luidsprekers achter in de kamer te hoeven plaatsen. Let wel; Het is Virtual surround, wat inhoudt dat het surround geluid nagebootst wordt en nooit de realiteit van een echt surround systeem zal kunnen weergeven. Een andere soort soundbar is de Full Surround soundbar. Met soundbars van dit type zijn er nog wel extra luidsprekers nodig achter in de kamer en ook een subwoofer is vereist. De soundbar neemt puur taak van de frontspeakers en de center speaker voor zijn rekening. Dit resulteert in een beter geluid dan met een Virtual Surround soundbar. Daarnaast heb je een receiver nodig om de soundbar en de andere luidsprekers aan te sturen.