title

Frequentiebereik en vermogen subwoofer

Het frequentiebereik geeft het gebied weer dat de luidspreker kan weergeven. Geluidsgolven met een frequentie onder 100 Hz zijn niet richtingsgevoelig, daarom dragen ze ook niet bij aan het stereo effect. Het is daarom mogelijk deze tonen uit één speaker te laten komen; de subwoofer. De kwalitatief betere subwoofers hebben een lage tonen bereik tot ongeveer 20 Hz. Een menselijk oor kan zulke lage tonen voor een gedeelte niet horen, maar je kunt ze wel voelen.

In principe geldt: hoe groter uw woonkamer, hoe meer lage tonen de subwoofer moet kunnen produceren. Een subwoofer die in een grote ruimte zijn geluid moet produceren, heeft ook een groter vermogen nodig. Dit vermogen wordt gemeten in Watt. De meeste subwoofers beginnen bij 50 watt.

Het plaatsen van de subwoofer
Wilt u de subwoofer op een surroundversterker aansluiten dan heeft u een Line level input (RCA) of een LFE ingang op de subwoofer nodig. Alle actieve subwoofers beschikken over een dergelijke ingang. Als u de subwoofer op de speakeruitgangen van een stereoversterker wilt aansluiten gebruikt u de "High level inputs" op de subwoofer. Alle passieve en de meeste actieve subwoofers hebben deze ingang.

Een subwoofer is veel minder plaatsingsgevoelig dan andere speakers. Experts zeggen wel dat een woofer ruimte nodig heeft. Daarom is het verstandig om de subwoofer vrij te zetten van muren. Dat geldt ook voor de achterkant. Een box heeft namelijk ruimte nodig om zijn klanken voort te stuwen.

Gehoormatig (het stereobeeld) moeten we rekening houden met het stralingspatroon van hoge en lage frequenties. Hierbij valt op, dat bij een lagere frequentie de piekvorm (hoek van bijna 90 graden bij een hoge frequentie) verandert in een cirkel. De plaatsing van de subwoofer t.o.v. de linker- en rechterspeaker is hierdoor minder belangrijk, maar houd er wel rekening mee dat de reflexpoort (indien aanwezig) ongeveer (is direct hoorbaar, meer of minder basweergave) de diepte van de kast verwijderd moet zijn van de muur achter de subwoofer, ter voorkoming van interferentie. De frequentie die naar de subwoofer mag beslist niet (demping minstens 65dB) worden doorgegeven aan de overige speakers. De kantelfrequentie die moet worden gekozen is afhankelijk van de gebruikte speakers, bij elektronstaten wordt vaak gekozen vanaf 200 Hz naar de subwoofer.

Front-firing en down-firing
Bij subwoofers wordt onderscheid gemaakt tussen front-firing en down-firing. Bij front-firing zit de luidspreker aan de zijkant, bij down-firing aan de onderkant. Downfiring heeft als voordeel dat de plaatsing van de subwoofer minder kritisch is.