title

Subwoofer

Met de komst van de surroundsystemen is het aanbod van subwoofers of basmodules flink toegenomen. Ook het feit dat de speakers steeds kleiner worden is een mogelijke verklaring voor de populariteit van dit type speaker. Subwoofers zijn in de speakerwereld een slag apart. Je kunt ze namelijk alleen gebruiken in combinatie met twee (stereo) of meer (surround) luidsprekers.

Wat is een subwoofer
Een subwoofer is een losse mono-baskast luidspreker die speciaal is ontworpen voor het weergeven van lage tot zeer lage tonen. Deze lage tonen kunnen vaak ook gevoeld worden en liggen onder (sub) het bereik van een normale woofer. Het gaat dan om tonen die in het frequentiebereik beneden de - ruw gemeten - 80 Hz vallen. Deze 80 Hz is gekozen omdat 80 Hz niet al te moeilijk is om weer te geven door een redelijk kleine speaker.

Geschiedenis van de subwoofer
De subwoofer is ontstaan in de tijd van de analoge grammofoonplaat. Lage frequenties konden destijds niet in stereo worden weergegeven door de mechanische beperking van naald en groef. Daarom werd deze laagfrequente stereo-informatie mono geregistreerd op de plaat. De subwoofer in combinatie met twee kleine stereospeakers maakte stereogeluid mogelijk. Critici echter vonden dit systeem inferieur vanwege fase of looptijdverschillen. Met de komst van de audio-cd in 1982 was de mechanische beperking verdwenen. Daarmee verdwenen ook de subwoofer systemen van de markt, totdat de firma Bose het concept weer oppakte. In 1988 lanceerden zij hun kleine luidsprekers in het formaat van melkpakjes in combinatie met een subwoofer.

Subwoofer en audioapparatuur
Je kunt een subwoofer aanschaffen in een surroundset of separaat. Een subwoofer produceert zelf alleen maar basklanken, toch zijn ze zeker niet veel goedkoper dan gewone speakers. Zoals bij alle audioapparatuur geldt dat je voor kwaliteit betaalt.